ویرایش یک NGO سازمان مردم نهاد، غیر سیاسی، غیر دولتی، غیر انتفاعی- با هویت حوزوی- تاسیس سال 1428/1386/2007
 
چهارشنبه 20 آذر 1398
  Islamic Strategic Studies Institute  = www.isin.ir
موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام
 
   

 شما اینجا هستید : محصولات موسسه  > پروژه های تحقیقاتی موسسه > سیستم های تمدنی براساس نگرش اسلام > سیستم و مدل تغذیه اسلام

سیستم و مدل تغذیه در اسلام

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع بحث: « توصیف ایده طراحی سیستم تغذیه با اقتباس از نگرش اسلام » 

مساله بحث: نظام تغذیه در اسلام چگونه است؟ 

فرضیه بحث: (این بحث، از طرح‌های آتی موسسه است)

1.  اسلام، دارای سیستم تغذیه است + اسلام، دارای استراتژی برای تغذیه است + اسلام، دارای استانداردها و پروتکل‌های تغذیه است.

2. مقصود از سیستم تغذیه، کلیه فرآیندهای مربوط به «تولید، مصرف و نگهداری مواد غذایی» در حیطه‌های مادی و روانی، و در مقیاس‌های فردی، خانوادگی، شهری، کشوری و بین‌المللی است.

3. تغذیه زنان + تغذیه کودکان، تغذیه کهنسالان، تغذیه معلولین، تغذیه جنین ، طور خاص در این سیستم، مورد توجه است.

4. تغذیه حلال، هسته مرکزی سیستم تغذیه اسلام است و پاک‌سازی آلودگی‌های غذایی مورد توجه خاص قرار گرفته است.  

5. کتاب «الاطعمه و االاشربه + الصید و الذباحه» در فقه، جایگاه بحث از سیستم تغذیه است.

6. در این دو کتاب از انواع خوردنی‌ها و گوشت‌ها و نحوه تولید بهداشتی و مصرف صحیح آنها بحث شده است. 

7. مستحبات و مکروهات غذاخوردن و سفره، از کتب اخلاقی به اینجا منتقل شود.

8. کتاب الاطعمه و الاشربه و الصید و الذباحه با محتوای موجود نیازمند بازخوانی با زبان فرآیندها و نیازمند تکمیل با بحث‌های زیر است:

رديف

موضوع فقهی

اهداف يا محصول مورد انتظار

لوازم و تداركات

1.                   

كتاب الصيد و الذباحه/ مهارت مديريت صيد و ذبح، حقوق حيوانات، كشتارگاه‌ها

حداقل يكبار ذبح را تجربه كند. (هم در گوسفند هم در مرغ)

بتواند ناظر بر ذبح باشد و براي كسي كه تا بحال ذبح نكرده است جزئيات اجرايي را (هم واجبات هم مستحبات و مكروهات) در عمل تشريح كند. (در گاو، گوسفند، شتر، شترمرغ، مرغ، كبك، كبوتر، گنجشك، مرغابي)

مشكلات احتمالي ذبح را بشناسد و بتواند از بروز آنها پيشگيري كند.

قسمت‌هاي حرام و غيرماكول در مذبوح (تمام انواع مذبوحات) به‌دقت بشناسد و بتواند براي ديگران تشريح كند.

فرآيند ذبح و آلايش در كشتارگاه‌ها را بشناسد و نقد و بررسي كند.

بتواند حقوق حيوانات در اسلام را در يك بحث و گفتگو، با مستندات، تبيين كند و با موارد مشابه بشري مقايسه نمايد.

وضعيت شكار و شكارچيان را در دنياي امروز و كشور تشريح كند و گستردگي و اهميت رسيدگي به آن را ملموس نمايد و شيوه‌هاي مختلف شكار را توصيف كند.

مشكلات شكار را بشناسد و راه‌حل بدهد. (در حيطه مرتبط با فقه و اخلاق)

وضعيت شيلات و صيد را در دنياي امروز و كشور تشريح كند و شيوه‌هاي مختلف صيد را توضيح دهد.

مشكلات صيد را بشناسد و راه‌حل بدهد.

اسلايدهاي آموزشي، نرم‌افزارهاي مرتبط، كتاب‌ها، مجلات و سايت‌هاي مرتبط

دام‌پزشك و كارشناس تغذيه

گفتگو با گاودار

گفتگو با مرغ‌دار

پرورش‌دهندة شترمرغ، كبك، مرغابي

بازديد از كشتارگاه و انجام ذبح

كارشناس كشتارگاه دام و طيور

كارشناس شكار

كارشناس حفاظت از محيط زيست و جنگلباني و حفاظت از حيات وحش

بررسي فضاي فعلي شكار در دنيا و كشور

كارشناس شيلات و صيد

كارشناس پرورش ميگو

كارشناس حيوانات دريايي

 

 

 

2.                   

كتاب الاطعمه و الاشربه/ مهارت مديريت غذا و سلامت، طب اسلامي، سوق‌المسلمين، صنايع غذايي

شاخص‌هاي يك برنامه غذايي سالم و بهينه را بشناسد و بتواند براي خانواده برنامه غذايي مطلوب، با مستندات پيشنهاد كند.

سيستم صنايع غذايي و فرآيند توليد غذاها را (اعم از نوشيدني‌ها، افزودني‌ها، خوردني‌ها، نگهدارنده‌ها) بشناسد و بتواند مسير صحيح را تشخيص بدهد.

عملكرد غذا در بدن را بتواند توضيح دهد.

بتواند تاثير غذا بر روح و روان را با ذكر مستندات تبيين كند.

خصوصيات غذاها را بشناسد و بتواند براي ناراحتي‌ها و بيماري‌ها، رژيم غذايي مورد نظر اسلام را با ذكر مستندات پزشكي پيشنهاد كند.

بازار مواد غذايي جهاني و كشوري و معادلات حاكم بر آن را بشناسد و راهبردها و راهكارهاي لازم براي تهيه سبد خانوار را پيشنهاد كند.

بتواند با يك تحقيق پيمايشي، قاعده «سوق المسلمين» را بازخواني و مستندسازي نمايد.

صنعت بسته‌بندي و تاثير آن بر مواد غذايي را بشناسد.

بتواند مارك‌هاي معتبر مواد غذايي را با مستندات بيان كند.

كالاهاي توليد دشمنان اسلام را بشناسد و بتواند براي مردم، كالاي جايگزين پيشنهاد كند.

بتواند فرهنگ تغذيه در اسلام را با موارد مشابه مقايسه كند.

معادلات كلي طب را بشناسد و بتواند توضيحات يك طبيب را درك كند و به‌زبان خود بازگو نمايد.

طب‌هاي جايگزين و مكمل (مانند طب سوزني، طب فشاري، آب درماني، انرژي‌درماني، سنگ‌درماني، رنگ‌درماني و ...) را بشناسد و بتواند در مورد آنها توضيح مستند بدهد.

بتواند معادلات كلي طبب اسلامي را با طب سلولي و طب‌هاي جايگزين و تكميلي مقايسه و مستند سازد.

بتواند براساس راهبردهاي اسلام، بندهاي برنامه‌اي براي برنامه‌هاي توسعه ارائه دهد.

اسلايدهاي آموزشي، نرم‌افزارهاي مرتبط، كتاب‌ها، مجلات و سايت‌هاي مرتبط

كارشناس صنايع غذايي

متخصص تغذيه

كارشناس گياه‌شناس

كارشناس كشاورزي

كارشناس طب سنتي

كارشناس طب چيني

كارشناس طب‌هاي مكمل و جايگزين

كارشناس بازار مواد غذايي (مواد غذايي طبيعي و مواد غذايي فرآوري شده)

كارشناس بسته‌بندي

صهيونيزم‌شناس

كارشناس جامعه‌شناس و آمار براي انجام تحقيق در مورد قاعده «سوق المسلمين»

بازديد از صنايع مختلف غذايي

بازديد از مراكز درمان‌هاي مكمل

بازديد از مراكز تحقيقاتي درماني و تغذيه‌اي

بازديد از مراكز آموزشي درماني و تغذيه‌اي

فرهنگ‌ها و برنامه‌هاي تغذيه در تمدن‌ها و ملت‌هاي مختلف

 

 

مباحث و مفاهیم کلیدی مرتبط به این بحث: (کلیدواژه‌ها کلیک می‌شوند)

 

 

مشهد مقدس - چهارراه زرّینه - خیابان شهید محسن کاشانی - کاشانی۲۵ - تلفن05132285800 info@isin.ir